מה זה קרן גידור בנאמנות?
בשנים האחרונות זוכה שוק ההון הישראלי לשדרוג משמעותי: קרנות הגידור בנאמנות, מוצר השקעה חדש יחסית, מבקשות להנגיש לציבור הרחב את מה שבעבר היה שמור בעיקר למשקיעים אמידים מאוד. לפי ההערכות, תעשיית קרנות הגידור הפרטיות בישראל כבר חוצה את רף ה־80 מיליארד שקל — וזו רק ההתחלה. הכניסה של הרשות לניירות ערך לתמונה, בניסיון להסיר חסמים ולפתוח את העולם האלטרנטיבי גם למשקיע הקטן, היא מהלך לא פחות מדרמטי.
טיפים, תובנות, וקצת הומור שיעזרו לכם לקחת שליטה כלכלית.
קרן גידור בנאמנות היא לא בהכרח עומדת בפני עצמה
קרנות הגידור בנאמנות משתייכות למשפחת ההשקעות האלטרנטיביות, כלומר הן מבקשות להוות חלופה או השלמה להשקעות המסורתיות במניות ואג"ח. המודל החדש משלב בין גמישות ניהולית גבוהה לבין שכבת פיקוח והגנות משפטיות, דבר שלא היה קיים בעבר בקרנות הגידור הקלאסיות.
הביצועים של קרנות גידור בנאמנות: האם הבאזז מגובה במספרים?
המספרים אכן מרשימים. בשנת 2024 השיגו הקרנות הללו תשואה ממוצעת של כ-29%, מעל מדד ת"א 125 (28.6%) ולפני מדדים בינלאומיים דוגמת S&P 500. במחצית הראשונה של 2025 התמונה מעט מורכבת יותר: תשואה של 13.3% לעומת 21.7% במדד ת"א 125, אך עדיין גבוהה מהתשואה הדולרית של מדד S&P 500 . כמה מהקרנות אף הציגו תשואות דו-ספרתיות חריגות, כמו הראל מולטי-סטרטג'י (40.7%) ומיטב לונג-שורט (34.6%).
קרן גידור בנאמנות מול אג"ח
מעניין במיוחד לראות את אפיק האג"ח: בעוד מדד האג"ח הכללי הסתפק בעלייה של 4.1%, קרנות הגידור המתמחות באג"ח הגיעו לתשואות כמעט כפולות — למשל, פינסה אסטרטגיות חוב עם 9.7% או קרן הגידור בנאמנות מבית מור, שהיא גם הקרן עם היקף הנכסים הגדול ביותר (מעל 600 מש"ח), עם תשואה של 5.4% בתקופה הזו.
היתרונות של קרנות גידור בנאמנות: גמישות, שליטה ושקט נפשי
המבנה של קרנות הגידור בנאמנות מספק למנהל ההשקעות גמישות כמעט משמעותית, מה שמאפשר לו לנצל הזדמנויות גם בשווקים תנודתיים. נוסף על כך, מנגנוני הנעילה ("Lock-up") מונעים כניסות ויציאות תכופות, ומייצרים "שקט תעשייתי" שמאפשר תכנון לטווח ארוך, יתרון שבשוק המקומי כמעט לא קיים.
יתרון נוסף הוא החזקת הכספים בנאמנות חיצונית, ולא בחשבון של מנהל הקרן, מה שמעניק שכבת ביטחון נוספת. גם בתחום המיסוי יש בשורה: המשקיע משלם מס רק בעת מימוש היחידות בפועל, ולא בכל סוף שנה כנדרש כאשר משקיעים בקרן גידור רגילה.
לרכישה ישירה של קרנות גידור בנאמנות
שאלת ההגנה: האם באמת מגדרים?
למרות השם, רוב קרנות הגידור אינן בהכרח מבטיחות הגנה מלאה על ההון בשוק יורד. המונח "גידור" מתייחס יותר לשיטות הניהול הגמישות מאשר לביטוח מפני ירידות. בפועל, האסטרטגיות מגוונות מאוד: חלק מהקרנות שואפות להכות את המדד גם במחיר ירידות בשוק, אחרות פועלות לפי אירועי מיקרו שאינם תלויים בשוק, ויש גם אסטרטגיות שמנסות להתנתק לחלוטין מהמדדים (Market Neutral) אם כי אלו הפכו במובן מסויים פחות אטרקטיביות בסביבת ריבית גבוהה.
עלויות וסיכונים: לא רק דבש
המבנה הגמיש והיכולת לקחת מינוף טומנים בחובם גם סיכונים. בסוף, הצלחת הקרן תלויה כמעט לחלוטין במיומנות המנהל. כדי למזער תמריצים בעייתיים הונהג מנגנון High-Water Mark המבטיח שמנהל הקרן יקבל דמי הצלחה רק אם חצה את שיא הערך הקודם. כך, הוא מתוגמל רק על יצירת ערך חדש ולא על תיקון הפסדים.
סיכום: בשורה אמיתית, אבל מומלץ לדעת לקרוא את האותיות הקטנות
כניסת קרנות הגידור בנאמנות לשוק ההון המקומי היא מהלך מבורך, שמביא רוח של חדשנות ומעודד שכלול תחרותי. עצם הנגישות – היכולת להשקיע גם בסכומים קטנים – פותחת הזדמנויות למגוון רחב של משקיעים. עם זאת, לצד ההזדמנות, חשוב לזכור שהמוצר אינו נטול סיכון ודורש הבנה והתאמה אישית.
למי שמוכן ללמוד, לעקוב ולהיות אקטיבי זו בהחלט יכולה להיות חלופה ראויה ואפילו עדיפה לחלק מהתיק. בסופו של יום, זוהי דוגמה מובהקת לכך ששוק ההון הישראלי הופך בוגר יותר, מתוחכם יותר.
דיסקליימר:
האמור במאמר מייצג את דעת הכותב, מובא לידיעה בלבד ואין לראות בו משום סקירה מקיפה של כלל העניינים העשויים להיות רלוונטיים למשקיע לצורך קבלת החלטה ביחס להשקעה בקרנות גידור בנאמנות או בכלל. אין לראות באמור משום הצעה או המלצה לביצוע פעולה כלשהי ביחס לקרנות כלשהן, לרבות הקרנות הנזכרות במאמר, או לנכסים פיננסיים בכלל. אין באמור בכדי להוות ייעוץ השקעות, שיווק השקעות, או ייעוץ מכל סוג שהוא, או תחליף לייעוץ או שיווק כאמור המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם, ואין לראות באמור משום הבטחת תשואה או רווח. תשואות עבר אינן מלמדות על תשואות עתידיות. חלק מהמידע הכלול במאמר זה מבוסס על מידע הנלקח ממאגרי מידע פומביים או שהופק על ידי צדדים שלישיים, אשר מטבע הדברים ייתכן כי יהיה חסר, בלתי מדויק או לא עדכני. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית.