חינוך פיננסי לילדים? האחריות היא עלינו ההורים
אנחנו יודעים שחינוך פיננסי זה חשוב. אבל עד שהדבר הזה ימוסד בבתי הספר, האחריות היא עלינו. אבל איך עושים את זה בשגרה? איפה חינוך פיננסי לילדינו פוגש אותנו? אנחנו נוטים לחשוב שדמי כיס ייתנו לנו מענה. שהרי אם ניתן לילדים שלנו סכום כספי על בסיס חודשי, הילדים יצטרכו לדעת לנהל אותו בחכמה. וכך יילמדו את המיומנות של ניהול תקציב. אבל זה לא רק זה.
אני רוצה להציע כמה דרכים פרקטיות להקנות חינוך פיננסי בחיי היום יום:
1. סופרמרקט של חינוך פיננסי
אפשר לקחת את הילדים לעשות איתנו קניות ולהפוך את הקניות לחוויה של משחק. ולהגיד להם שיש לנו תקציב של X ש"ח ואסור לנו לעבור אותו. ואם נעבור את הסכום אז נפסלנו. ואם אנחנו נצליח להיצמד לרשימה שלנו ולא לעבור את התקציב אז אחרי כמה 'ניצחונות' נלך לאכול גלידה.
גישה כזו של "מישחוק" יכולה ליצור מוטיבציה עבור הילד. ויצירת איפוק כנגד פיתויים (מי צריך את מבחן המרשמלו?!). אמנם זה מאריך את חוויית הקניות ונדרשת סבלנות אבל יש כאן שיעור גדול לחיים בדרך מהנה.
בכלל, להפוך הרגלי חיסכון לסוג של משחק יכולות לעודד הרגלי חיסכון בריאים אצל הילד.
2. שינוי השיח לשיח פתוח, חיובי ומכיל
אחד הדברים שמאד משפיעים על הילדים שלנו זה הסגנון דיבור שלנו איתם. ילדים לא אוהבים לקבל 'לא' בתור תשובה. אבל ילדים אוהבים שמסבירים להם דברים. הם אוהבים לשמוע למה לא.
להגיד לילדים שלנו: 'לא, זה יקר' או 'אין לי כסף לזה' – עלול לייצר מעין תחושה של כעס או אכזבה אצל הילדים. כך או כך זה לא נעים עבורם. מצד שני, להסביר לילד 'בגובה העיניים' ולהגיד להם: "חמוד שלי, אבא אוהב אותך מאד ורוצה שתהיה שמח, אני יכול לקנות X אבל אני בוחר שלא". גם אם באמת אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו דבר מה שהילד רוצה כי זה יקר מאד – אנחנו מסבירים לילד שזה עניין של בחירה.
אני יכול, אך בוחר שלא, ואפשר גם להסביר שהכסף ייחסך לילד עבור העתיד שלו. כך נשמור על רושם טוב מול הילדים שאולי יטעמו אכזבה בטווח הקצר אבל יסתובבו עם תחושה קטנה של גאווה. תחשבו מה זה ילד שאומר לחברים שלו: "אבא שלי יכול לקנות X , אבל הוא בוחר שלא כי הוא רוצה לחסוך לי את הכסף כשאהיה גדול".
זו רק דוגמא אחת, אבל אם נשתמש במילים עם אופי חיובי כדי להסביר מדוע אנחנו מתנהלים נכון כלכלית. בטווח הרחוק זה יחלחל עמוק לתודעה. זה הבסיס לתודעת שפע.
אני יכול, אבל אני הוא זה שבוחר.
3. שיח וחשיפה לחיסכון לכל ילד
זה דבר שמתאים לגיל גדול יותר. כשהילד בגיר (סביבות גיל 16) זה זמן טוב להושיב אותו מול המסך ולהסביר לו, שעוד מהיום בו נולד, יש עבורו סכום כסף מיועד אך ורק אליו!
להיכנס איתו לחיסכון לכל ילד שעל שמו, ולהסביר על השקעות.
"תראה כמה נחסך לך בכל חודש", "כמה כבר צברת" ולאן הכסף הזה יכול להגיע!
אני מציע להפוך את זה להזדמנות נדירה ולשאול אותו מה הוא יירצה לעשות עם כל הכסף?
אולי אפילו לעשות רשימת חלומות ואיך החיסכון הזה יכול לעזור לו להגשים אותם. אני מאמין שברגע שהילד יבין את הכוח של החיסכון לכל ילד וידבר עליו, אז העניין יהיה הרבה יותר במודעות.
חינוך פיננסי לילדים זה מתחיל בנו
לנו בתור הורים יש השפעה על השיח שלנו עם ילדינו. לא משנה אם זה בגיל 8, 12 או 16. יש לנו תפקיד להסביר ולתווך את העולם הפיננסי לרמת הילדים. והורים שיצליחו לתת את הכלים הנכונים, לא רק יפתחו אצל ילדיהם הרגלים פיננסים חיובים אלא גם יעצימו את האישיות שלהם.
הכותב הינו רון הברמן