למה חשוב לעשות ניהול ותכנון תקציב?
אני זוכר אי שם בתחילת בדרך הפיננסית שלי שלא ידעתי איך לכל הרוחות אני אמור לחלק את עוגת התקציב המשפחתית שלנו. כמה אמור להיות לבילויים, האם אני בנורמה או לא? האם הוצאות למשק הבית גדולות עלינו בהיבטי התקציב ודי תסכל אותי שאין לי כללים מנחים. די מהר הבנתי שאוכל להתחיל לנהל את הכסף אני צריך קווים מנחים ומצאתי את כלל זעזר לי בהתחלה, כלל ה-50/30/20.
תכינו תוכנית לתקציב שלכם
לא משנה איזה תהליך פיננסי עושים חשוב להבין לאן הולכים. זה יכול להתחיל מהבסיס כמו כמה כסף מוציאים בחודש, דרך איך להתחיל לחסוך כסף ועד השקעות רחבות ופרישה מוקדמת לעצמאות כלכלית. כל אלו הם חלק מתוכנית פיננסית רחבה, שבתוכה אחת השאלות היותר נפוצות היא כמה כסף לחסוך? כמה להשקיע? כמה להוציא על משק הבית וכמה לביזבוזים?
לכל אחד ואחת יש מטרות שונות בחיים ובהתאמה ככה הכסף משרת את אותן המטרות. לחלק מדובר ברצון לרכוש אוטו, דירה, ירושה גדולה לילדים ואולי אפילו תכנון לפרישה מוקדמת. אחד האתגרים הגדולים שעומדים בדרכנו למטרה לחסוך הוא שליטה בהוצאות שלנו.
ההוצאות של כל אחד יראו שונות, תלוי אם אתה יחיד?, זוג? או משפחה? יש ילדים? יש כלב? דירה? משכנתא? האופציות והשילובים הם אינסופיים.
אחד הדברים בתכנון פיננסי קדימה וניהול תקציב משפחתי הוא לאפשר לנו להגיע למטרות והיעדים שלנו, וללא תכנון לא נגיע לאן שנראה או שנגיע אחרי הרבה מאוד זמן. רגע לפני שנצלול חשוב שתבינו כמה כסף יש לכם בכל חודש, מה ההוצאות וההכנסות שלכם? תוכלו להיעזר בטבלת ההוצאות והכנסות שלי, להוריד אותה ולהתאימה עבורכם.
איך לנהל תקציב למשפחות ויחידים?
כלל 50/20/30 לניהול תקציב משק הבית!
כלל זה הוא יעיל במיוחד. הוא יעזור לתת לנו את גבולות הגזרה לתכנון וניהול התקציב שלנו, ונותן לנו את העקרונות של בערך כמה כסף אנחנו אמורים להפנות בחודש מההוצאות שלנו להשקעות וחסכונות, תשלומים שוטפים וגם, כן כן… פינוקים.
שימו לב שזה כלל כללי יחסית ומצריך התאמה אישית, בואו נבין את הכלל:
- 50% צרכים – נקדיש כמחצית מההכנסה עבור הצרכים שלנו להוצאות השוטפות כמו בין היתר דיור, אוכל, חשמל, מים, רכב, ביטוחים, וכו'.
- 20% חיסכון והשקעות – זה המרכיב שבונה לנו את העתיד הפיננסי. בסעיף זה נפנה את הכסף עבור חיסכון קצר טווח עבור הבת מצווש של הילדה, חיסכון ארוך טווח כמו קרן חירום, ועד להשקעות ארוכות טווח שיאפשרו לנו הכנסות גבוהות בפנסיה ואפילו יציאה לעצמאות כלכלית ופרישה מוקדת.
- 30% רצונות – אנחנו לא נחפש לחיות בסגפנות, ולכן נשאיר 30% מההכנסה שלנו עבור "פינוקים" ורצונות שאינן הכרח לקיימות שלנו כמו בסעיף ה-50%. אילו דברים אתם שואלים? כמו אכילה במסעדות, מנוי לחד"כ, טלפון חדש, חופשה ועוד.
שלמו לעצמכם קודם! שלמו את ה20% לפני ה- 30%, אחרת אתם עלולים למצוא את עצמכם לא סוגרים את החודש ועדיין לא דאגתם ל”אני” העתידי שלכם.
תרשים לניהול תקציב לפי כלל 50/30/20
תהיו גם קצת גמישים עם ניהול התקציב בשיטת 50/30/20
שום דבר לא חקוק בסלע. ישנם מקרים בהם נצטרך להשקיע יותר מ50% על מנת לתמוך בהוצאות הקבועות שלנו, או אולי נוכל לשייך יותר מ20% לחיסכון שלנו כדי לתמוך במטרה עתידית. החיים הם דינמיים והכלל הוא כלל אצבע, שקלו את ההכנסות שלכם, התחילו מהגדרת ההוצאות הקבועות שלכם וכמה % הן מהוות מההכנסה שלכם היום, והמשיכו משם. התבנית ההתחלתית של כלל 50/20/30 תעזור לנו הרבה פעמים להבין האם יש צורך בשינוי מסויים בחיים שלנו כדי להתחיל ולחסוך באופן רציף. ממליץ לקרוא עוד על השיטה – כאן
רוצים להגדיל את נתח העוגה? לאפשר עוד כסף לכל סעיף? נהדר! תגדילו את ההכנסה שלכם – השמיים הם הגבול. זה יכול להיות אפילו כהכנסה מהצד באינטרנט.