אוקיאנוס של ידע בכלכלת משפחה וניהול תקציב
אז… איך מתחילים את השינוי המיוחל בכלכלת משפחה וניהול תקציב? איך עושים סדר בכל העולם פיננסי? כמה נכנס? כמה יוצא? ביטוחים, הלוואות, משכנתא וכו'. אחרי שהבנתי את עומק אי ההבנה שלי והניתוק מהעולם הפיננסי וכלכלת המשפחה החלטתי לקחת שליטה. המון מחשבות התחילו לרוץ בראשי. ניסיתי להבין מה אני צריך לעשות כדי להתחיל לנוע קדימה לעבר עשיה כלכלית וכיצד אני משפר מאוד את תחום כלכלת המשפחה שלי. התחלתי לרפרף באינטרנט ולהקיש באופן רנדומלי מילות חיפוש כמו, "כלכלת משפחה", "כסף", "איך לחסוך", איך ללמוד על ניהול כסף משפחתי וכדומה. גיליתי תוך מספר שניות מועטות שזה אוקיאנוס של ממש. יש המון חומרי לימוד ועזרים באינטרנט – בלוגים, קבוצות ודפים בפייסבוק, אתרים ממשלתיים, סרטונים ביוטיוב, פודקסטים ובעיקר הרבה מאוד גישות ודעות על כל סוגיה. בנוסף לכך, גיליתי של המון ספרים ספרים שניתן ללמוד מהם, משפחה וחברים עם ידע רב (חלקו נכון וחלקו פחות…). בקיצור אין סוף של ידע…
סיעור מוחות וסדר בכלכלת המשפחה וניהול תקציב
לא ידעתי מה בדיוק אני מחפש ומה אני צריך לעשות כדי להתחיל התקדם אבל ידעתי שזה חייב להיות מידי. הייתי מאוד מפוזר במה אני רוצה ממני, ממש יריתי לכל הכיוונים. פיניתי לי כמה שעות של שקט לתוך הלילה. לקחתי עט ודף והתחלתי לכתוב תוכנית עבודה לבנית הידע פיננסי של התא המשפחתי תוך מיקוד בכלכלת משפחה וניהול תקציב מתוך הבנה שזה אמור להיות הצעד הראשון שלי לניהול הכסף שלי. מהר מאוד הבנתי שכדי לדעת מה אני רוצה ואיך להתחיל ללמוד, אני צריך למפות את מה שאני יודע ובעיקר ומה שאני לא יודע. אחרי כמה שעות של כתיבת המון מילים וסיסמאות כמו כלכת משפחה ניהול כסף, משכנתה, ביטוחים על כל סוגיהם, עושר פיננסי, פרישה מוקדמת, פנסיה, הוצאות/הכנסות, השקעות, בורסה, נדל"ן, נדל"ן אינטרנטי, אג"ח, אג"ח קונצרני, תעודות סל, מעו"ף, קרן השתלמות, ביטוח מנהלים, חובות, גמל, חיסכון ועוד ועוד ועוד… תאמינו לי היו המון מילים שם.
נחשו מה…? הבנתי שאין לי מושג מכלום! ממש ממש כלום!
ייאוש, תסכול ופריצה קדימה
התסכול פינה את מקומו לייאוש ועשיתי את מה שרובינו היו עושים: קודם כל הכנתי הכנתי קפה והקשתי בגוגל מספר מילים הקשורות לכלכלת משפחה וניהול תקציב כדי לנסות להבין מה זה העולם הזה. לא האמנתי כמה תוצאות יש רק על הערך הזה. חשבתי לעצמי שמצאתי אוצר, אשכרה יש תכנים ייעודיים על זה! ולא רק תכנים, קורסים, הרצאות, סדנאות ועוד הרבה מכשירים נוספים. כן כן… הייתי עד כדי כך מנותק מהמציאות הכלכלית משפחתית. מתוך התסכול והייאוש החלטתי שאני רוצה לנצח את זה, ללמוד לבד ולהוכיח שאני יכול לקחת שליטה על ניהול הכסף. רציתי לנהל את הכסף ושהוא לא ינהל אותי. אני מכיר את עצמי, יש לי את היכולת, סוגית הזמן הפנוי היתה יותר מגבלתית, אבל זוכרים את הציטוט מפרק #1? הוא נכנס לפעולה! רציתי לנצח!
לקריאה נוספת
- 10 טיפים להתנהלות כלכלית נכונה
- איך להכין תקציב למשק הבית?
- להורדת טבלת אקסל הוצאות והכנסות
- קרן כספית שקלית – אלטרנטיבה לחיסכון שלך
- איך לצאת לעצמאות כלכלית?
שלוש ארבע ולעבודה
אחרי ניפוי כל הפרסומות ותאמינו לי יש המון כאלו, מוזמנים לבדוק, באופן מפתיע (או שלא?) התוצאה הראשונה שהגעתי אליה הייתה האתר של משרד האוצר – האוצר שלי. הופתעתי לגלות כי באתר יש המון המון תכנים על כלכלת משפחה וניהול כסף ובכלל מידע שהייתי זקוק לו כדי להתחיל, יצא לי בינגו! הוא מלא הסברים סרטונים קצרים על התנהלות כלכלת המשפחה וניהול תקציב. האתר מבאר ומפשט לא מעט מושגים שקודם לכן בקושי הבנתי איך הוגים אותם. בעיקר עזר לי מאוד להתכוונן ולהבין מה אני רוצה להבין וללמוד בכלכלת המשפחה ונתן טיפים מצוינים להתנהלות ולמידת כישורי חיים פיננסים. הרגשתי שאני מתחיל את ההתפתחות הפיננסית שלי.
תחושת הצלחה לעבר כלכלת משפחה וניהול תקציב
כעבור מספר ימים סיימתי את התכנים (יש במקביל עבודה וילדים) והתחלתי לקבל מושג ראשוני על עד כמה הבורות הפיננסית שלי עמוקה בהמון נושאים ובפרט בכלכלת משפחה וניהול כסף. עד היום זכורה לי ההתרגשות מהקריאה והצפייה בסרטונים באתר ולגלות עולם חדש מבחינתי. עברתי על כל תוכן אפשרי שם, לא מעט פעמים קראתי וצפיתי שוב ושוב באותם התכנים כדי באמת להבין ולקבל מושג. אני ממליץ למי שרוצה לקבל מושג ראשוני על כלכלת המשפחה, איפה אתם עומדים בהבנה והידע שלכם ומה הפעולות הגדולות להמשך, לעבור על האתר בדקדוק ולהפנים את המסרים שבו.
שוב על שולחן השרטוטים
חזרתי לדף ולעט, טייבתי ומיקדתי את נושאי ההעמקה שלי. התחלתי לכתוב לעצמי רשימה חדשה של אילו נושאים אתחיל להעמיק בהם. חילקתי את הרשימה הענקית לתתי משפחות בסגנון של כלכלת משפחה וניהול כסף, השקעות, שוק ההון, ביטוחים משכנתה ועוד. לאחר המיפוי הראשוני בחרתי להעמיק בשלב הראשון את הידע על כלכלת המשפחה וניהול כסף. אלו הסוגיות שהרגשתי שהכי בוערות לי ומהוות את שורש הבעיה אצלי שאם אפתור אותן הדרך תהיה קלה יותר.
צעד ראשון פרקטי – טבלת הוצאות והכנסות
אמרתי לעצמי להתחיל בקטן (יחסית) ורק להבין איך אני לא נכנס למינוס. מהם ההוצאות המשפחתיות החודשיות? כלומר לאן הכסף בורח כל חודש. ראיתי טיפ שנתנו באתר של משרד האוצר לעשות טבלת מאזן משפחתית של ריכוז הוצאות והכנסות. בהתחלה זה נראה לי אתגר ענק ומאוד חששתי שלא אצליח. לאחר כמה דקות של הבנה עד כמה הכלי הזה עוצמתי ומפתח את כלכלת המשפחה וניהול כסף, נדלקתי על הרעיון. הרי בסופו של דבר זה מה שרציתי להבין – לאן הכסף הולך… מאיפה הוא מגיע זה קל יותר :). טבלאות מאזן לכלכלת המשפחה זה עולם תוכן בפני עצמו, על גבי מה מתעדים (אקסל? אפליקציה?), רושמים הכל? (כן!),כל חודש? (כן!). בשלב הזה, אני חייב לשתף אתכם, ההייתי שיכור מהצלחה (עוד לא עשיתי כלום, כן? רק רעיון…) התחלתי סוף סוף להיות אקטיבי, היה לי יעד פרטי ליישום. התחלתי להניע את שינוי התודעה וההתפתחות הפיננסית שלי ושל משפחתי. אושר עילאי!
ואסיים בציטוט: "כל אמן שחמט היה פעם שחקן מתחיל"- אירווינג צ'רנב