תפיסת עולמי לחופש כלכלי ועצמאות כלכלית
יש המון בלבול ברשת ובכלל אודות סוגית ההגדרה. אם תשאלו אותי אלו הגדרות א-מורפיות, חסרות צורה, של פנטזיות העוסקות בכסף כמובן ובסגנון חיים. לתפיסתי את המונחים האלו של חופש כלכלי עצמאות כלכלית, והנגזרת של זה בדמות פרישה מוקדמת. לא אסבך את הדברים יותר מדי, מדובר במשהו יחסית פשוט – לעשות מה שאני רוצה, מתי שאני רוצה, ואיך שאני רוצה. זה לא אומר מבחינתי לא לעבוד, אלא לעסוק במה שארצה, ללא תלות בקיום הכלכלי שלי וחופשי מחובת הפרנסה מיגיעה אישית. איך להשיג עצמאות כלכלית ופרישה מוקדמת? הנה כאן!
מה הגדולים אומרים על חופש כלכלי ועצמאות כלכלית?
על פי ויקיפדיה, עצמאות כלכלית היא מצב שבו סך כל ההכנסות הפסיביות של אדם, הן מכסות את סך ההוצאות שלו. אבל אם נחפור קצת יותר נגלה את תנועת
ה-FIER (Financial Independence Retire Early) שהיא מקדמת את העצמאות הכלכלית והפרישה המוקדמת – הכוונה היא לחסוך באופן אגרסיבי, להשקיע את הכסף ובכך לפרוש מוקדם יותר בחיים. האם זה זה החופש הכלכלי?
מגזין פורבס אף מגדיל ומפרק את המונח חופש כלכלי לרמות, מ 1-8. הנמוך ביותר הוא לא בהכרח לחיות מחודש לחודש על המשכורות שלך, דרך האפשרות לעזוב את העבודה לתקופה קצרה ולעשות יותר עם הכסף עבור הנוחות שבחיים. לאחר מכן להגדיל את חופש והזמן הפנוי. לדוגמה לקחת עזרה לבית בדמות נקיון. ובסופו של דבר שיהיה ניתן לפרוש מהעבודה, למלא את החלומות ועד המשך הגדלת ההון.
טוני רובינס מגדיל ומוסיף שחופש כלכלי הוא לא בהכרח פרישה, אלא היכולת הכלכלית לפרישה מוקדמת. לממש את הרצונות והתשוקות שלך. לדוגמה, לא לעבוד כל היום ולפנות זמן למשפחה ותחביבים. ובשורה התחתונה לעשות כל מה שאתם חפצים בו, ולא להיות מוטרדים מהחשבון בנק שלכם.
עוד מוסיף רובינס כי עצמאות כלכלית, היא היכולת להתקיים בפני עצמך, ללא תלות האחרים. מבחינתו אלו 2 מושגים שונים מאוד, זה לא חופש כלכלי. עצמאות פיננסית כזו או אחרת היא שלב מקדים לפני חופש כלכלי ומהווה את היכולת לתזרים הכנסה יציב, שמכסה את ההוצאות, אבל זה לא חופש כלכלי! חופש כלכלי בראייתו – מצב שבו אדם אינו מוכרח לעבוד על מנת להקיים כלכלית. ההוצאות מכוסות על ידי כל דרך אחרת שלא מעבודה. על פי ההגדרה הזו ילדי בחופש כלכלי, ומפה יש להם רק לאן לרדת.
קצת תובנות והגדרות
חופש כלכלי עבורי כאמור זו היכולת לעשות מה שאני רוצה, מתי אני רוצה ואיך שאני רוצה. עם זאת במהלך הכתיבה של המאמר גיליתי שעולם ההגדרות הוא מורכב ומרובד יותר. למעשה יש שלבים לעבר אותו חופש כלכלי מיוחל. רק פה בפוסט אחד של חתול פיננסי יש עשרות דעות לכאן ולכאן. ממה שהצלחתי לגבש אחרי כל עשרות ההגדרות זה החלום עם הקוקטייל בחוף תחת עץ הדקל, עובר תחילה ביציבות כלכלית, ביטחון כלכלי, עצמאות ובסופו של דבר חופש כלכלי.
אז ארזתי לנו מספר הגדרות יסוד, איך שאני מבין את הדברים, לא חייבים להסכים:
- יציבות כלכלית – להיות ללא חובות (רעים) ועם היכולת לשלם את ההוצאות ולא משנה ממה.
- ביטחון כלכלי – להיות עם מספיק הון על מנת לכסות את ההוצאות, מקרי חירום, פרישה (שימו לב – לא פרישה מוקדמת), ללא החשש להישאר ללא כסף.
- עצמאות כלכלית – היכולת להתקיים בסגנון החיים שלנו מהכנסות שלא מיגיעה אישית.
- חופש כלכלי – לעשות מה שבא לי, מתי שבא לי ואיך שבא לי – יאללה בלגן בקאריבים!
איך מגיעים לחופש כלכלי? היזהרו משרלטנים!
הכמיהה לחופש כלכלי יכולה לגרום לנו לעשות הרבה מאוד טעויות! יש הרבה כאלו בחוץ שמחפשים את אותן הטעויות, מנצלים אותן ורוצים לעשות מזה כסף. הם יצאו כבר לעצמאות הפיננסית שלהם, או שהם בדיוק עוד רגע שותים את הקוקטייל בקאריבים כשהם בחופש כלכלי ורוצים לגלות לך את הסוד. יש מצב שזה נכון, ויש מצב שלא. אתם ילדים גדולים שימו לב לאיזו עצה אתם לוקחים. לא מעט פעמים כל ההגדרות האלו הן סיסמאות שיווקיות לפתות ולגרום לך לקנות שירות או מוצר.
סיכום
הגעה לחופש כלכלי או עצמאות כלכלית היא חלומם של רבים. אני מקווה שבשלב הזה אתם מבינים יותר טוב מה זה המונחים האלו, מה מרכיב אותם ובעיקר ולאן אתם מכוונים את עצמכם. נקודת הקצה ברורה יחסית וקלה לתאור. עם זאת הדרך לשם היא לא פשוטה בכלל ואף מורכבת. הלכה למעשה הרב המכריע אינו מגיע לשם, וגם אם כן זה בשלב מאוחר יחסית בחיים. אז לא משנה מה בדיוק ההגדרה, תראו שאתם לפחות פועלים לממש את החזון הכלכלי שלכם, לעבר איכות החיים שאתם שואפים אליה. במאמרים הבאים אעסוק בין היתר בסוגיה המרתקת כיצד ניתן להגיע לחלום הנכסף הזה, וכמובן תפוח האדמה הלוהט שנקרא הכנסה פסיבית.
לקריאה נוספת: