מלחמת הסחר, מכסים, טראמפ וסין
אם חשבתם שהימים הסוערים של טראמפ וסין מאחורינו ואולי אוטוטו השוק יתפוצץ חזרה למעלה (אולי) – תחשבו שוב.
היום, 9.4.2025, קיבלנו תזכורת לכך שהשוק הבינלאומי הוא לא מקום רגוע. במיוחד כשהדרקון הסיני והנשיא האמריקאי, טראמפ, חוזרים להתכתש – כל העולם מרגיש את הרעידות ואולי אפילו משבר בשוק ההון.
כעבור מספר שעות טראמפ יצא בהודעה דרמטית על הקפאה ל 90 ימים את תוכנית המכסים לכל העולם, פרט לסין. יהיה מעניין לעקוב ולראות למה זה יוביל בשווקים.
מה קרה במלחמת הסחר?
ממשל טראמפ הודיע על מכסים חדשים בגובה 104% על מוצרים שמיובאים מסין. מדובר בתוספת של 50% מכס, על גבי מכס הדדי של 34%, כשעליהם נוסף גם מכס כללי של 10% שכבר נכנס לתוקף בתחילת אפריל. בתגובה, סין הכריזה על העלאת המכסים על מוצרים אמריקאיים לשיעור של 84%.
מדינות נוספות כבר מגיבות: קנדה מטילה מכסים על רכבים אמריקאיים, והאיחוד האירופי מכין צעדי תגובה ראשונים.
טיפים, תובנות, וקצת הומור שיעזרו לכם לקחת שליטה כלכלית.

גם אירופה כחלק ממלחמת הסחר הטלת מכסים
האיחוד האירופי לא מחכה יותר – הודיע על הטלת מכסים נגדיים על סחורות אמריקאיות בסכום עתק של 23 מיליארד דולר. זו בעצם תגובת נגד למכסים שטראמפ כבר הטיל על יבוא פלדה ואלומיניום. המכסים האירופיים לא יגיעו בבת אחת – הם ייפרסו על פני כמה חודשים, החל מאמצע אפריל ועד תחילת דצמבר.
בבריסל טוענים שהצעדים של טראמפ מזיקים לכלכלה העולמית, והם אפילו ניסו להציע עסקת "אפס מכסים" על מוצרי תעשייה דרך פון דר ליין.
מה הייתה התגובה מהבית הלבן? "לא מספיק טוב". נראה שמלחמת הסחר רק מתחממת בגזרה זו גם כן.
מה קורה בשוק ההון?
ירידות! זה הגיוני לאור פצצה שכזו.
בתוך כל זה, השווקים מאותתים: מדד S&P 500 נמצא על סף שוק דובי, 20% ירידה בתשואה, החברות חוששות, והמשקיעים לא יודעים לאן לפנות.
המשמעות למשקיעים בשוק ההון
יתכן שהירידות ימשיכו עוד כי המצב השווקים נראה שרחוק מלהתייצב. מלחמת הסחר ממשיכה לאור העלאות מכסים. אחת מההשלכות של זה היא ירידה ברווחיות של חברות. מוצרים מתייקרים, אינפלציה, סחורות נתקעות, שרשראות האספקה מתערערות – והשוק מגיב מהר.
איפה זה יכול לפגוש את המשקיעים? בין היתר אלו שמשקיעים רק בכלכלת ארצות הברית כמו למשל קרנות S&P 500 או במדד ראסל 2000, ובדגש למדדים ומניות של חברות שפעילותן תלויה בייצוא לסין.
גיוון תיק ההשקעות הוא לא מותרות
בתקופות כאלה, כדאי לבחון את רמת הפיזור הגיאוגרפי של ההשקעות. מי ששם את כל הביצים שלו בארה"ב או סין עשוי לגלות שהשוק פחות סלחני.
לא להילחץ ולעשות תנועות חדות בתיק ההשקעות.
מזומן הוא עמדה
אחת הטעויות הגדולות של משקיעים בתקופות כאלה היא לרוץ לקנות "בהנחה". לא אומר שזה רע, או טוב, אבל לפעמים עדיף לחכות, לשמור על מזומן, ולפעול באסטרטגיה ולא בפאניקה.
תזמון השוק הוא קשה – וניהול סיכונים הוא קריטי.
השוק לא אוהב הפתעות – ובטח שלא גיאופוליטיות
מלחמות סחר הן לא רק עניין כלכלי. הן פוליטיות, תקשורתיות, ולרוב לא צפויות. לכן, מי שמשקיע בשוק ההון חייב לקחת בחשבון שהמגמות הגלובליות משפיעות גם על הפנסיה שלו. מסלולים כמו S&P 500 הם הם השפעה ישירה על החיסכון בפנסיה.
שער המט"ח שקל מול הדולר
גם בגזרה הזו של שערי המט"ח יש פה תנודתיות גבוהה. השקל עלול להיחלש לאור שינוי בתמהיל הגופים המוסדיים וגידורים. והמשקיעים הפרטיים, משקיעי הריטייל יוכלו להתמודד עם זה באמצעות קרנות מנוטרלות מט"ח.
לאן כולם בורחים? זהב!
אחת האפשרויות שיש היום לנכסים שאינם בהקשר ישיר ואפילו הפוך למניות הוא הזהב. השקעה בזהב בתקופות שפל בשוק ההון היא סוג של בריחה למקום שפוי ויציב. לאחרונה אנו עדים שלא רק הזהב המסורתי עם בין היתר קרנות סל זהב, אלא גם למטבעות הקריפטו המובילים כמו קרנות סל ביטקוין ואת'ריום.
לסיכום
מלחמת הסחר בין סין לארה"ב חזרה – והפעם בעוצמה מחודשת.
זה הזמן להסתכל לתיק ההשקעות בעיניים, לשאול שאלות קשות, ולוודא שהוא בנוי להתמודד עם תקופה תנודתית ולא פשוטה.
ההמלצה הברורה: לחשוב אסטרטגית, לפזר סיכונים, לא לפעול מתוך רגש – ובעיקר, להבין שזה לא הזמן להמר. זה הזמן לנהל.
אם יש דבר אחד שלמדנו מהשווקים – הוא תמיד חוזר לעלות. השאלה היא רק מי נשאר רגוע מספיק כדי לחכות.