מי זה וורן באפט WARREN BUFFETT?
נתקלתי בשם הזה די מהר כשהתחלתי להעמיק וללמוד על שוק ההון. אי אפשר שלא להתפעל מהדרך של וורן באפט. אני זוכר שאחד הספרים הראשונים שקראתי הוא הביוגרפיה שלו בשם "כדור השלג", ודי נדלקתי על הזקן החביב הזה, לא מכיר אותו אישית כמובן. לא תמיד חיייבים להסכים עם דעותיו אבל בהחלט כדאי להבין אותן.
וורן באפט הוא איל הון, משקיע ופילנתרופ אמריקאי. הוא מכהן כיו"ר ומנכ"ל קונצרן האחזקות ברקשייר האת'וויי, והוא נחשב למשקיע הפרטי הגדול ביותר בעולם. הונו האישי נאמד בכ-120 מיליארד דולר, נכון לנובמבר 2023, מה שהופך אותו לאדם החמישי בעושרו בעולם. גלו גם את 10 הטיפים הכי טובים של וורן באפט להשקעות ואפילו תופתעו מה עוד יש לו בתיק ההשקעות ועם גאווה ישראלית כחול-לבן!
וורן באפט – מאיפה הוא הגיע?
באפט נולד באומהה, נברסקה, ב-30 באוגוסט 1930. הוא גדל במשפחה ממעמד הביניים, והוא החל להתעניין בעסקים ובשוק ההון כבר בגיל צעיר. בגיל 11, הוא רכש את מניותיו הראשונות, והוא המשיך להשקיע במהלך שנות התיכון והקולג'.
בשנות ה-50 עבר באפט לניויורק ולמד בבית הספר לעסקים באוניברסיטת קולומביה. בהמשך הוא הצטרף לחברת Graham-Newman & Co., חברה להשקעות בראשות המשקיע האגדי בנג'מין גראהם, כותב הספר "המשקיע הנבון". באפט למד רבות מגראהם, והוא פיתח את האסטרטגיה העסקית שלו בהשראתו.
בשנת 1956 הקים וורן באפט את פרטנרשיפ לימיטד שרכשה לבסוף את ברקשייר הת'אוויי בשנת 1962 וסימנה את התחלת המרתה לחברת החזקות ענקית.
וורן באפט וברקשייר הת'אוויי Berkshire Hathaway
תחת הנהגתו של באפט, ברקשייר הת'אוויי הפכה לחברת החזקות מגוונת עם השקעות משמעותיות במגזרים שונים. אחת ההשקעות המשתלמות ביותר של באפט הייתה בחברת The Coca-Cola Company, שהחל לקנות עוד בשנת 1988, ובסופו של דבר החזיק עד 7% מהחברה.
נכון לשנת 2023, תיק ההשקעות של ברקשייר הת'אוויי כולל החזקות מרכזיות בחברות כגון אפל, בנק אוף אמריקה, אמריקן אקספרס, קוקה-קולה ושברון, מה שמשקף אסטרטגיית השקעה מגוונת וחזקה.
9 טיפים להשקעות מאת וורן באפט
באפט ידוע בזכות גישתו השמרנית להשקעה. הוא מאמין שהשקעה צריכה להיות לטווח ארוך, והוא ממליץ למשקיעים להתמקד בחברות עם יתרון תחרותי ברור. להלן 10 טיפים להשקעה של באפט:
- השקעה בקרנות סל מחקות מדד בעלות נמוכה: באפט ממליץ על רכישה קבועה של קרן סל מחקת מדד S&P 500 בעלות נמוכה.
- התמדה במהלך תנודות השוק: הוא ממליץ להמשיך לקנות מניות, אפילו במהלך ירידות בשוק. כלומר לא לנסות לתזמן את השוק, אלא לפעול לפי תוכנית השקעה במנות בשיטת DCA.
- הימנעות מבחירת מניות יחידות: באפט מציע לרכוש מדדים רחבים במקום לנסות לבחור מניות יחידות מה שנקרא Cherry picking
- לשים לב לדמי ניהול: הוא מדגיש את חשיבות הקפדה על עלויות נמוכות בעת השקעה. דמי ניהול הם הרוצח השקט של התשואה.
- להתחיל מוקדם: באפט מאמין בחשיבות התחלת השקעה בגיל צעיר ככל האפשר על מנת להנות ככל הניתן מאפקט הריבית דריבית.
- לבצע מחקר משלך: הוא מייעץ למשקיעים להיות מודעים ובטוחים בבחירות השקעה שלהם, לצמצם השפעות חיצוניות ולבחור מה נכון לך.
- השקעה לטווח ארוך: באפט מדגיש את חשיבות התמקדות ברווחים משמעותיים ובהשקעה לטווח ארוך.
- השקעה בעצמך: הוא רואה בפיתוח אישי והתמקצעות כהשקעה הטובה ביותר שאפשר לעשות ועם התשואה הכי גבוהה.
- אל תשקיעו יותר ממה שאתם יכולים להרשות לעצמכם להפסיד: אל תיקחו סיכונים מיותרים כאלו שיעלו לכם בפגיעה אישית גבוהה
וורן באפט והקשר הישראלי
לווֹרן באפט יש קשר הדוק לישראל. בשנת 2006, הוא רכש את חברת ישקר, יצרנית כלי חיתוך ועיבוד מתכת, תמורת 4 מיליארד דולר. הרכישה הייתה הגדולה ביותר של חברה ישראלית על ידי משקיע זר.
באפט הביע לאורך השנים הערכה רבה לישראל ולאנשים שבה. הוא אמר כי ישראל היא "מקום טוב להשקיע בו בגלל האנשים שיש בה". הוא גם ציין כי ישראל היא "אומה של יזמים עם יכולות מדהימות". באפט ביקר בישראל מספר פעמים, והוא השתתף באירועים רבים בישראל, כולל כנסים עסקיים ואירועים פילנתרופיים. הוא גם תרם סכומי כסף משמעותיים לגופים פילנתרופיים בישראל.
הקשר של באפט לישראל הוא חשוב מבחינה עסקית, פילנתרופית ופוליטית. הרכישה של ישקר נתנה רוח גב משמעותית עבור המשק הישראלי, והיא סימלה את האמון של באפט בעתיד של ישראל. הערכתו של באפט לישראל היא חשובה גם מבחינה פילנתרופית, שכן היא מסייעת להעלות את המודעות לישראל ברחבי העולם.
לפי נתוני ברקשייר הת'אווי, נכון לסוף חודש יוני 2023, החברה מחזיקה במניות של 9 חברות ישראליות:
- ישקר (5.06%)
- אלביט מערכות (2.87%)
- טבע (2.57%)
- נייס (2.52%)
- קוקה-קולה ישראל (2.42%)
- שטראוס גלוב (2.32%)
- אלקטרה צריכה (2.23%)
- אלקטרה תעשייה (2.17%)
וורן באפט ספרים בעברית ובאנגלית
אני מציע לכם פה 5 ספרים מעניינים מאוד של וורן באפט, החל מביוגרפיה אישית, דרך תפיסת עולמו עד פרקטיקה איך הוא קורא דוחות.
- "כדור השלג" מאת אליס שרד: ביוגרפיה רחבת היקף המתארת את חייו של באפט, החל מילדותו ועד להצלחותיו המקצועיות. הספר מתמקד גם באספקטים האישיים והמורכבים של דמותו.
ובאגלית ניתן לקרוא את הספר בשם: "The Snowball: Warren Buffett and the Business of Life" - "כה אמר וורן באפט" מאת דייויד קלארק: הוא ספר המציג את פילוסופיית ההשקעה של וורן באפט דרך אוסף של ציטוטים ומקרים מקריירתו. הספר מספק הצצה לתובנות וחוכמה מקצועית של באפט, תוך הדגשת החשיבות של עקרונות כמו ערך ארוך טווח, סבלנות ובחירה בחברות עם יתרון תחרותי. הספר מציע גישה פשוטה וישימה להבנת גישותיו של באפט להשקעות ולניהול כספים.
ובאגלית ניתן לקרוא את הספר בשם: "The Tao of Warren Buffett" - "דרכו של וורן באפט" מאת רוברט הגסטורם: הספר מנתח את אסטרטגיות ההשקעה של וורן באפט. גם הוא מציג את העקרונות המרכזיים של וורן באפט כמשקיע בדגש על התנהלות עקבית ומתוחכמת בשווקים הפיננסיים. הספר מספק תובנות עמוקות ומרתקות על איך באפט בנה את תיק ההשקעות שלו והשיג את ההצלחה הכלכלית שלו. ומציע לך דרך לבנות את תיק ההשקעות
ובאגלית ניתן לקרוא את הספר בשם: The Warren Buffett Way: Investment Strategies of the World's Greatest Investor - "Buffett: The Making of an American Capitalist" מאת Roger Lowenstein: מספק תובנות על התפתחותו של באפט כמשקיע ועל פילוסופיית ההשקעה שלו. הספר חוקר את ההשפעות ששינו את גישתו להשקעות ואת האסטרטגיות שניצל במהלך קריירתו. קראתי אותו לא מזמן והוא בעיר מסביר על מה גיבש לוורן באפט את תפיסתו במהלך השנים.
לא מצאתי תרגום לספר בעברית. - "Warren Buffett's 3 Favorite Books" מאת Preston George Pysh: הפסר הוא מרתק כי הוא בוחן את שלושת הספרים שהשפיעו מאוד על וורן באפט, אילו לקחים למד מהם ואיך השלתבו בגישה שלו. כאמור אחד המפורסמים שבהם הוא "המשקיע הנבון" מאת בנג'מין גראם.
לסיכום על וורן באפט
מסעו של וורן באפט מיזם צעיר באומהה לאחד מהמשקיעים המוצלחים ביותר בעולם מאופיין באסטרטגיות השקעה נבונות, הבנה עמוקה של עסקים ואמונה בלתי מרוסקת בהשקעת ערך. המלצותיו ממשיכות להנחות משקיעים ברחבי העולם, תוך שהן מדגישות מחקר, תכנון לטווח ארוך ופיתוח אישי. יש המון מה ללמוד ואני מציע לך לקרוא את ספריו ולעקוב אחריו, לא בקטע קריפי, אלא ללמוד ממנו. שיהיו השקעות נכונות!