מדדי תל אביב בבורסה שברו שיאים!
בחודש האחרון, וביתר שאת בחודשים יוני ויולי 2025 הבורסה הישראלית שרה שיאים חדשים ועלתה מעל 3,000 נקודות. מדד הבנקים מניות הבנקים, מניות חברות הביטוח והנדל"ן עלו בצורה חדה מאוד עם סיום המלחמה עם איראן, צפי להסכם הפסקת אש בעזה וחזרת כספי משקיעים לישראל. בשלב זה אני רואה ושומע שיח הולך ומתעצם על האם להצטרף לחגיגת הבורסה הישראלית עם קרנות מחקות מדד תל אביב 35, אינדקס כלכלה 125 ועוד מדדים ומניות ישראליות. האמת? זאת שאלה מצוינת, והתשובה מורכבת יותר מ"כן" או "לא". בואו נעשה סדר:
טיפים, תובנות, וקצת הומור שיעזרו לכם לקחת שליטה כלכלית.
למה הבורסה עולה?
- התחזקות הכלכלה הישראלית – על אף האתגרים הביטחוניים, הצמיחה במשק הישראלי נמשכת, האבטלה נמוכה, והצריכה הפרטית שומרת על יציבות ואיתה אינפלציה יציבה יחסית
- התחזקות השקל מול הדולר – השקל מתחזק, מה שמפחית את הלחצים על האינפלציה ומעלה את אמון המשקיעים במטבע המקומי, ובתוך כך גם שיח ער על קרנות מנטרלות מט"ח.
- תחזיות להורדת ריבית – הריבית הגבוהה הייתה אחד הבלמים המרכזיים בשוק ההון, אך כעת ההערכות הן שיתחילו הורדות ריבית עד סוף השנה, מה שעשוי להוזיל את עלויות המימון ולהעלות את ערך המניות.
מה זה אומר למי שרוצה להשקיע עכשיו?
מצד אחד, מי שנכנס לשוק בשנה האחרונה נהנה מתשואות יפות, ומי שנמצא בחוץ עלול להרגיש שהוא מפספס.
מצד שני, השקעה בשיא עלולה להפחיד – מה אם תהיה ירידה חדה בעוד חודש?
האמת היא שבשוק ההון אין יכולת לתזמן את השוק, המניה או המדד בדיוק. גם גדולי המשקיעים לא מצליחים "לקנות בשפל ולמכור בשיא" באופן עקבי. מה שכן עובד לאורך זמן זו השקעה עקבית ומבוזרת במדדים.
אז מה אפשר לעשות?
- השקעה פסיבית במדדים – ניתן להשקיע בקרנות סל מומלצות שעוקבות אחרי מדדי תל אביב 125 או תל אביב 35, ולקבל חשיפה לשוק כולו, מבלי לבחור מניות ספציפיות. זה היתרון בהשקעה בקרנות סל מול מניות.
- השקעה הדרגתית (DCA) – אם יש לכם סכום כסף להשקעה, אפשר לחלק אותו למנות חודשיות קבועות בשיטת DCA ולהשקיע לאורך זמן. כך תיהנו מהממוצע של מחירי השוק ותפחיתו את הסיכון להיכנס בדיוק לפני ירידה.
- התאמת תיק ההשקעות לרמת הסיכון שלכם – צעירים עם טווח השקעה ארוך יכולים להרשות לעצמם תנודתיות גבוהה יותר ולהנות מחישוב ריבית דריבית לאורך זמן. מי שזקוק לכסף בטווח הקצר, צריך להיזהר מחשיפה גבוהה מדי למניות ולבחון פתרונות שמרניים יותר כמו קרנות כספיות מומלצות או אג"ח סולידי.
- להימנע מפאניקה – גם אם תהיה ירידה מחר, ואפילו משבר בשוק ההון, השוק נוטה לעלות בטווח הארוך. מי שמוכר מתוך פחד, בדרך כלל מפסיד את העליות שמגיעות לאחר מכן.
איך אני משקיע בבורסה הישראלית?
אז אם החלטתם להשקיע בבורסה הישראלית, במניות ובקרנות סל, אז תעשו את זה נכון:
- תפתחו חשבון מסחר עצמאי עם עמלות זולות.
- תרכוש את קרן הסל או הקרן מחקה שאתם רוצים, או להרפתקנים יותר את המניה שלכם. תוכלו להיעזר במדריך הוראות ופקודת קניה.
- תמשיכו לקנות באופן רציף ושיטתי ואל תתנו לשוק להכתיב את ההשקעה.
ומה עם השקעה בקרן אירית?
אז לא, לא ניתן להשקיע באמצעות קרן אירית בבורסה ישראלית, כי אין קרנות כאלו. אמנם יש קרנות איריות מומלצות שנסחרות בשקלים, אבל לא על מדדי ישראל.
FOMO לא פה!
הבורסה הישראלית נמצאת בשיא, וזה בהחלט מרגש, אבל לא כדאי להיכנס להשקעות מתוך FOMO (פחד להפסיד את הרכבת). השקעה נכונה היא השקעה שנעשית עם תכנון, סבלנות ופיזור – לא ניסיון לתזמן את השוק.